Vintage

Dzērieni
Gosset – senākā vīna darītava Šampaņas provincē.
Gosset
Francija
Šampaņa (Champagne)

Ir tikai viens dzēriens, kuru var dzert jebkurā gadījumā, neievērojot sezonu, kad vien ir nepieciešams uzlabot garastāvokli un, protams, kad ir lielisks iemesls. Tas ir šampanietis, it īpaši šampanietis ar Gosset vārdu.

Šampaņas senākajai vīna darītavai Gosset ir zināmi vienreizēji eleganta, prestiža un juteklīga šampanieša radīšanas nolēpumi. Gosset šampanietis ar savu tradicionālo stilu ir, bez šaubām, viens no pieprasītākajiem jau vairāk nekā 400 gadus.

Jau ilgi, pirms reģions kļuva slavens ar savu burvīgo dzērienu ar burbulīšiem, šeit audzēja vīnogas un ražoja „mierīgos” (nevis dzirkstošos) vīnus. Pēc dokumentiem, kuri ir saglabājušies, ir zināms, ka Pjērs Gosē (Pierre Gosset) 1584. gadā sāka iekopt vīnogulājus Aī (Aÿ) pilsētas tuvumā, pamatā ražojot mierīgos, sarkanos vīnus. Tajā laikā divi vīni sacentās savā starpā par godu būt pārstāvētiem uz Francijas karaļa galda: vīns no Aī un vīns no Burgundijas – Bonas (Beaune) reģiona, kas atrodas tuvāk dienvidiem. Abi vīni bija ražoti no vienām un tām pašām vīnogu šķirnēm: Pinot Noir un Chardonnay. Aī vīnu reputācija bija tik augsta, ka Fransuā I pieņēma lēmumu uzcelt personīgo vīndarītavu, kura šobrīd pieder Gosset namam. Vēlāk, 18. gadsimtā, šajā reģionā parādījās šampanieša izgatavošanas metodika, un Gosē ģimene, sekojot laikam un pieprasījumam, arī, protams, pārgāja uz dzirkstošo vīnu ražošanu. Parādot augstāko meistarības klasi, Gosset nams radīja pasaulei tādu neatkārtojamu baudījumu kā šampanietis ar Gosset vārdu.

Gosē ģimenes uzsākto darbu 1994. gadā pārņēma franču ģimene Kuantro, kurai pieder slavenais Frapin konjaka nams Konjakas (Cognac) provincē. Turoties pie principa – turpināt to, kas jau ir paveikts, Kuantro ģimene saglabāja visas vīndarītavas tradīcijas un varēja palielināt šampanieša popularitāti, jo ievērojami pieauga Gosset eksports. Šodien 65% no saražotā aiziet uz vairāk nekā 70 pasaules valstu tirgiem, un Gosset marka ir labāko pasaules restorānu vīna karšu rota.

Gosset

Arī šodien Gosset nams turas pie vecajām metodikām un vīna ražošanas noslēpumiem. Tā piemēram, ražošanas procesa laikā viņi nepakļauj vīnu mazlaktācijas fermentācijai, tā vīns saglabā savu ābolu skābumu, kas ļauj nodot dabīgu svaigumu un naturālu aromātu. Pēc tam vīns bieži tiek gatavināts ozolkoka mucās, bet tikai vecās, lai nesabojātu garšu. Svarīgi ir arī atzīmēt, ka lielākā daļa šampanieša tiek piedāvāta vecā parauga pudelēs, precīzās XVIII–XIX gadsimta pudeļu kopijās. Un pats galvenais, ka jau četrus gadsimtus Gosset spēj uzturēt savu augstvērtīga ražotāja reputāciju, saglabājot ģimenes zināšanas un prasmes šampanieša ražošanā.

Vēl viens ļoti svarīgs faktors ir īpaša augsne, mikroklimats un vieta (terroir), kas dod vīnogām visu zemes spēku un bagātību. Bet Gosset vīndarītavai tas ir viens no noteicošajiem faktoriem izcilai kvalitātei, tāpēc ka vīnogas tiek novāktas no augsta līmeņa vīnogulājiem – Grand Cru un Premier Cru. Šeit tiek audzētas Šampaņai raksturīgās trīs tradicionālās vīnogu šķirnes: pamatā Pinot Noir, kā arī Chardonnay un Pinot Meunier. Visa raža tiek novākta ar rokām, pēc tam vīnogas tiek rūpīgi atlasītas, vīna ražošanai tiek izmantota tikai pirmā spieduma sula jeb cuvée. Pirms atstāt namu, šampanietis tiek vairākus mēnešus gatavināts Gosset nama vecajā pagrabā.

Gosset

Gosset ir ne tikai lielisks aperitīvs, bet ir arī ļoti gastronomisks šampanietis. Daudzi slaveni someljē un šefpavāri visā pasaulē pelnīti augstu ir novērtējuši tā harmonisko saderību ar „augstās virtuves” (haute cuisine) ēdieniem. Kā uzskata pats ražotājs: „Gosset ir vairāk vīns nekā šampanietis”, tāpēc ekskluzīvos vīnus viņš iesaka pasniegt baltvīna glāzēs. Un nevajag to pārāk stipri atdzesēt, lai šampanieša buķete spētu pilnīgi atvērties un jūs spētu izbaudīt šo brīnišķīgo garšu. Tagadējie īpašnieki nodibinājuši arī īpašu prēmiju Trophée Gosset Celébris – labākajiem šefpavāriem, kuri mācējuši atrast pašu smalkāko un unikālāko Gosset saderību ar kulinārijas mākslas šedevriem.

Žans Pjērs Mareņē (Jean-Pierre Mareigner) – pagraba meistars (chef de caves), kurš jau vairāk nekā 25 gadus atbild par šampanieša ražošanu, cenšas nodot tajā visas tradīcijas, kas ir uzkrātas Gosset nama ilgās vēstures laikā, kā arī bagātināt ar Kuantro ģimenes jaunajām idejām un harmoniski tās ieviest. Šampanieša klasē ir pārstāvēti: tradicionālais Brut Excellence, izturētais Grande Réserve, izsmalcinātais rozā Grand Rosé, labāko ražas gadu šampanietis Grand Millésime un prestižie cuvée Célébris.

Raksta avots: www.cetrassezonas.lv